ГРАНТИ ПРОГРАМИ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ КОМІСІЇ «EU4HEALTH» ДЛЯ СФЕРИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ - Кобеля-Звір, М.Я.; Звір, Ю.В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2023)
Метою дослідження є аналіз цілей, пріоритетів та дестинацій Програми ЄК «EU4Health Programme», а також особливостей залучення її фінансових інструментів представниками влади, громадськості, бізнесу та наукової спільноти в Україні. Методика дослідження. Для вирішення поставлених завдань ми використовували теоретичні методи (аналіз, синтез, узагальнення, індукція, дедукція, пояснення, класифікація тощо), а також системний, функціональний, конкретно-соціологічний. Результати. У статті розглянуто грантові можливості Програми Європейської Комісії «EU4Health». Наведено її ключові цілі, пріоритети та дестинації. Проаналізовано особливості залучення фінансових інструментів Програми «EU4Health». Продемонстровано, що потенційними грантоотримувачами та бенефіціарами грантової безповоротної цільової підтримки від Європейського Союзу в рамках цієї програми можуть бути представники виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадського сектору, малого та середнього бізнесу, а також освітньої галузі та дослідники в Україні. Акцентовано на тому, що Програма Європейської Комісії «EU4Health» охоплює чотири важливі напрямки: профілактика захворювань, готовність до криз, система охорони здоров’я і цифрові технології, приділяючи особливу увагу онкологічним захворюванням. Підкреслено важливість факту приєднання нашої держави до Програми «EU4Health», а саме: це допоможе Україні відновити та відбудувати систему охорони здоров’я у воєнний та повоєнний період. Здійснено огляд основних типів грантового фінансування програми: гранти спільної дії, які спрямовані для досягнення цілей політики ЄС і втілюються консорціумом, в який входить принаймні 22 країни; операційні гранти, спрямовані на функціонування органу, метою якого є формування та підтримка політики ЄС; прямі гранти, спрямовані переважно на уповноважені державні органи. Продемонстровано важливі чинники, які необхідно враховувати організаціям, що подаватимуться на гранти: перший - усі гранти мають підсилювати програми, які реалізовуватимуть державні установи МОЗ, другий - об’єднання у консорціуми з іншими країнами ЄС підвищить шанси отримати грант. Практична значущість результатів дослідження. За умови, якщо органи влади, місцевого самоврядування, громадськість та бізнес зможуть ефективно скористатися грантовими інструментами програми, то це сприятиме підвищенню рівня доступності українців до якісних медичних послуг; впровадження міжнародних проектів здатне позитивно вплинути на розвиток системи ранньої діагностики неінфекційних захворювань, зокрема онкологічних та серцево-судинних; розв’язання спільних задач на шляху до поліпшення здоров’я громадян України як невід’ємних членів спільноти європейських країн сприятиме досягненню ефекту реалізації проектів у межах Програми «EU4Health».