АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ ЯК ДІЄВИЙ ІНСТРУМЕНТ ПОСИЛЕННЯ ЯКОСТІ ВИЩОЇ ОСВІТИ В ПУЕТ - Педченко, Н.С.; Гасій, О.В.; Сарапин, В.В.; Туль, С.І.; Власенко, В.А. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2023)
Стаття присвячена науковим підходам до розкриття сутності академічної доброчесності як дієвого інструменту посилення якості вищої освіти у Полтавському університеті економіки і торгівлі. Метою статті є обґрунтування наукових підходів до розкриття сутності академічної доброчесності як дієвого інструменту посилення якості вищої освіти у Полтавському університеті економіки і торгівлі. Методика дослідження. Дослідження ґрунтується на таких загальнонаукових та спеціальних методах як: наукова абстракція (для обґрунтування базового понятійного апарату); компаративного аналізу (при дослідженні еволюції підходів до розкриття сутності поняття академічної доброчесності); метод індукції та дедукції (для встановлення передумов формування дієвого інструменту поліпшення якості вищої освіти); аналогій (у процесі порівнянь існуючих наукових підходів); логічного узагальнення (з метою формулювання висновків за результатами дослідження). Результати. У науковій статті розглянуто теоретичні основи сутності академічної доброчесності як дієвого інструменту посилення якості вищої освіти у Полтавському університеті економіки і торгівлі. Доведено, що особливістю академічної доброчесності університету є синергія таких напрямів як: збереження й розвиток загальнолюдських цінностей здобувачів вищої освіти та їх унікальних здібностей, максимальна синхронізація з професійним стандартом й дотриманням професійної етики та загальна спрямованість на формування свідомих з національною ідентичністю, патріотизмом і громадянською позицією громадян України. Запропоновано дієві заходи, що популяризують академічну доброчесність у закладах вищої освіти та підвищують інституційну репутацію університету. Практична значущість результатів дослідження. Розроблений інноваційний дієвий інструмент цілісної університетської культури, спрямований на посилення якості вищої освіти на пріоритетах академічної доброчесності.