ІННОВАЦІЙНІ МАРКЕТИНГОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВ МАЛОГО БІЗНЕСУ - Карпенко, Н.В.; Іваннікова, М.М.; Білоусько, Т.М.; Яловега, Н.І.; Захаренко-Селезньова, А.М. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2023)
Мета статті полягає у рекомендаційних проектах запровадження прогресивних методів і практик маркетингу в діяльності підприємств малого бізнесу, визначення змін у системі ринкової діяльності підприємств за рахунок застосування маркетингу як системи стратегічного управління, формування нової управлінської посади HR-маркетолога, використання сучасних інформаційних технологій, створення інноваційної брендової політики підприємства, пошук сучасних систем продажу та логістичних систем. Невизначеність економічної ситуації, мінливе політичне середовище, воєнний стан на території України, існуючі корупційні системи підривають функціонування малого бізнесу, яке на сьогодні потребує застосування нових маркетингових технологій, що сприятимуть розвитку стабільності, рівноваги усіх учасників ринкового процесу в Україні. Методика дослідження. Розгляд та вирішення поставлених у статті цілей та завдань реалізовано за допомогою відповідних загальнонаукових, спеціальних методів дослідження: порівняльного аналізу та синтезу, систематизації, логічного узагальнення, інтерпретації та адаптації. Результати. Проведено порівняльний аналіз сучасних тенденцій застосування маркетингу на підприємствах малого бізнесу, визначено проблеми, що потребують нагального вирішення, сформовані ключові компоненти розвитку підприємств малого бізнесу за рахунок застосування інноваційних маркетингових технологій, а саме – удосконалення системи стратегічного управління, стратегії HR-маркетинг, сучасних інформаційних технологій таких як хмарні сховища, штучний інтелект(ШІ), ChatGpt, Біг-дата,концепції брендінгу, сучасної системи продажів та логістики. Практична значущість результатів дослідження. Основні результати наукових досліджень, наведені у статті, їх практичне обґрунтування, комплексність, досвід та зведені результати досліджень рекомендовані для використання на підприємствах малого бізнесу, існування якого сьогодні є запорукою існування економічної системи держави, а розвиток постане доцільним після перемоги. Однак актуальність проведених досліджень зацікавлять і викладацький склад закладів вищої освіти у процесі формування освітніх компонент для студентів ОП «Маркетинг».