ОПТОВА ТОРГІВЛЯ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ: ІСТОРИЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ - Балабан, М.П.; Балабан, П.Ю.; Місюкевич, В.І.; Іванов, Ю.В.; Михайленко, О.М. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2023)
Мета статті – визначити основні етапи трансформації оптової торгівлі споживчої кооперації України за період 1945-2023 роки. У статті проаналізовано тенденції розвитку оптової торгівлі Укоопспілки, охарактеризовано роль оптової торгівлі в організації прямих господарських зв’язків системи з постачальниками товарів. Запропоновано регламентацію етапів розвитку у взаємозв’язку з тенденціями змін підприємств роздрібної торгівлі та їх вимогами до організації товаропостачання товарів у роздрібну торговельну мережу. Методика дослідження. Для вирішення поставлених у статті завдань використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: аналізу та синтезу, економіко-математичні, систематизації та узагальнення. Результати. Запропоновані у дослідженні етапи розвитку оптової торгівлі споживчої кооперації відображають основні шляхи розвитку і трансформації кооперативного гурту у відповідності до змін, що відбувалися в економіці України і господарській діяльності системи. У процесі дослідження використані матеріали оперативної та статистичної звітності діяльності споживчої кооперації та її оптової ланки за 1945-2023 роки. Практична значущість результатів дослідження. Аналіз основних тенденцій розвитку оптової торгівлі споживчої кооперації України проведено у відповідності до змін, що відбувалися у розвитку системи, які визначалися з’їздами уповноважених споживчої кооперації СРСР і Укоопспілки. Це дозволило виділити чотири етапи у розвитку кооперативного гурту, упорядкувати тенденції трансформації оптової торгівлі у взаємозв’язку з трансформаційними процесами, що відбувалися в господарському комплексі системи. Зміни у її структурі і ролі в організації товаропостачання відомчих підприємств роздрібної торгівлі сприяли впровадженню у практику кооперативної торгівлі сучасних форматів підприємств, активному розвитку гуртово-логістичних центрів, що відповідає світовим тенденціям розвитку галузі.