СПОСТЕРЕЖЕННЯ В МАРКЕТИНГОВИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ - Парсяк, В.Н. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2023)
Мета статті полягає у висвітленні сутності спостережень як одного з ефективних методів отримання первинної інформації впродовж проведення польових маркетингових досліджень. У статті продемонстровано результати систематизації розсипища спостережень та продемонстрована послідовності їх практичної реалізації. Наведено інструменти проведення маркетингових спостережень в Інтернеті. Методика дослідження. Для розв’язання задач, які випливають з мети дослідження, використано методи аналізу, синтезу, систематизації та узагальнення. Результати. Висвітлено причини звернення менеджменту до маркетингових досліджень. Одночасно констатовано обмежений характер використання бізнесом спостережень та його причини. Виконано огляд та визначено зміст й сферу застосування спостережень, відомих теорії маркетингу. Окреслено їх переваги та вади. Надано рекомендації щодо здійснення етапів отримання важливих відомостей з застосуванням спостережень, зокрема у Всесвітній мережі. Практична значущість результатів дослідження. Виконане дослідження, частина результатів якого знайшла висвітлення у цій розвідці, має зацікавити декілька груп читачів. Перша з них – фахівці практики, які збагатять себе новими уявлення про маркетингові дослідження у формі спостережень та використають їх під час пошуку потрібної їм інформації. Друга група – академічні співробітники закладів вищої освіти. Плекаємо надію, що опублікований контент стане їм в пригоді впродовж розробки навчально-методичних матеріалів, потрібних студентам та магістрантам відповідних спеціальностей.