ПУБЛІЧНІ ЗАКУПІВЛІ В УКРАЇНІ: ПЕРЕВАГИ НА НЕДОЛІКИ - Педченко, Н.С.; Кудацький, О.М.; Педченко, М.Г. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2023)
Стаття присвячена науковим підходам до розкриття сутності публічних закупівель в Україні через ідентифікацію їх переваг та недоліків. Метою статті є обґрунтування наукових підходів до розкриття сутності публічних закупівель в Україні через визначення їх переваг та недоліків. Методика дослідження. Дослідження ґрунтується на емпіричних методах, використання яких сприяло спостереженню та опису; на теоретичних методах, що дозволили провести науковий аналіз, синтез, абстрагування й пояснення та методах узагальнення результатів, що стимулювало формулюванню висновків дослідження. Результати. У науковій статті розглянуто теоретичні основи публічних закупівель, визначено основні процеси, які використовуються при їх здійсненні, уточнено роль уповноважених осіб у здійсненні публічних закупівель, приведений порівняльний аналіз систем публічних закупівель країн Європи, розглянуто проблематику системи публічних закупівель в Україні. Зважаючи на суттєвий вплив системи публічних закупівель на розвиток національної економіки, запропоновано заходи зі збереження стратегічних, інноваційних, контрольних, соціальних, регулятивних та стимулюючих функцій країни. Практична значущість результатів дослідження. Запропоновано організаційну модель для систематизації інформації про діючу систему публічних закупівель в Україні та в подальшому проведення аналізу перспектив її розвитку. Відзначено, що система публічних закупівель в Україні є однією з найкращою в світі, та спрямована на постійну боротьба з корупцією, тому потребує безперервного покращення в бік її автоматизації.